Tam kapalı bel fıtığı ameliyat tekniği, ( Endoskopik Diskektomi diğer adıyla KEBFA) Bel fıtığı, patlamış bel fıtığı, foraminal dar kanal gibi bel ve bacak ağrısına sebep olan hastalıkların tedavisinde kullanılan, çok az doku hasarı (minimal invaziv) prensibine dayalı bir cerrahi yöntemdir.
Endoskopi (kamera) sisteminin gireceği büyüklükte (0.6 cm) bir cilt kesisisinden endoskop, adele ve dokuları kesmeden sadece sıyırarak anatomik boşluklardan ilerletilir ve fıtıklaşmış disk çıkarılır.
Diğer tekniklerden farklı olarak adele, kemik ve bağ dokusuna hasar verilmediğinden ameliyat sonrası ağrı çok az, iyileşme ve normal yaşantıya dönüş süresi kısadır.
Hangi Hastalara Uygulanabilir?
Tam kapalı bel fıtığı ameliyatı, fıtıkların %90’ında uygulanabilir. İleri yaşta ve ciddi kireçlenme ve dar kanalı olan hastalar bu teknik için uygun değildir.
Tekrarlayan Fıtıklarda Tam Kapalı Ameliyat Tekniği Uygulanabilir mi?
Daha önce klasik yada mikroskopik bel fıtığı ameliyatı olan hastalarda fıtığın tekrarlaması durumunda oluşan iyileşme dokusu ve yapışıklıklar sebebiyle ikinci cerrahiyi aynı teknikle uygulamak zor olabilmektedir. Tam kapalı bel fıtığı ameliyatı farklı bir yolla yapıldığından önceki cerrahinin zorlukları ile karşılaşılmaz ve yeni bir fıtık kadar rahat uygulanabilir.
Kilolu Hastalarda Endoskopik Diskektomi Uygulanabilir Mi?
Aşırı kilolu hastalarda mikroskobik cerrahi zorluklar getirebilmekteyken, tam kapalı bel fıtığında kamera sistemi kullanıldığında kilo bir sorun yaratmamaktadır. Hatta özellikle aşırı kilolu hastalarda tam kapalı yöntemin kullanılması avantajlıdır.
Tam Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır ?
Kapalı bel fıtığı ameliyatı: hazırlık ve radyolojik görüntüler tam kapalı bel fıtığı ameliyatında yüksek teknolojik cihazlar kullanılır. Lokal anestezi altında uygulayan cerrahlar, sinir dokusuna dokununca hastanın vereceği tepki dolayısı ile lokal anesteziyi güvenli bulmaktadırlar. Böylece hasta, ameliyatın hiç bir döneminde ağrı duymamakta ve sinir dokusu anestezize edilmediğinden dokunulduğunda adele hareketi gözlemlenmekte ve güvenlikten de taviz verilmemiş olmaktadır.
Tam kapalı bel fıtığı ameliyatı (KEBFA) ameliyathanede, radyolojik ve endoskopik görünteleme cihazları kullanılarak uygulanır. Hasta yüzüstü pozisyonda özel bir masada ameliyat edilir. Önce radyolojik görüntüle altında arka – yandan bir iğne ile diske girilir. Indigo Carmin denilen bir boya ile disk boyanır ve sırasıyla obturator ve çalışma kanülü diske yerleştirilir.
Çalışma kanulünden kamera (Endoskop) ilerletilerek kamerada bulunan kanal içinden özel aletlerle ameliyat tamamlanır. Ameliyat süresi tipik bir vakada 45 dakikadır.
TAM KAPALI BEL FITIĞI
Ameliyatının Diğer Cerrahi Yöntemlere Avantajları Nelerdir?
Diğer tüm cerrahilerde fıtığa ulaşmak için kas, bağ ve kemik dokuya hasar verilirken, tam kapalı bel fıtığı ameliyatında tüm cerrahi işlem bir kamera sisteminin var olan anatomik boşluklardan ilerletilmesi ile gerçekleştirildiğinden bu dokulara hasar verilmez. Hastanın iyileşmesi çok daha hızlı olur.
Tam Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı Sonrası:
Bel fıtığı mr görüntüsü, ameliyat öncesi ve sonrası (fıtık tamamen çıkarılmış) hasta ameliyattan sonra çok ağrı duymaz ve 2 saat sonra yürütülür. Aynı gün ya da özellikle şehir dışından gelen hastalar ertesi gün taburcu edilir. Hastalar 2-4 gün içinde normal yaşantısına, 1-3 haftada işlerine dönerler. Üçüncü haftadan sonra yüzme gibi hafif sporlara başlanır.