icerik resim

        Medikal Onkoloji bölümümüzde kanser tanısı alan hastaların tedavileri yapılmaktadır. Tümörün ilaçla tedavi edilmesi anlamına gelen kemoretapi; cerrahi ve radyoterapi sonrasında kanser tedavisinin önemli bir adımını oluşturmaktadır.

        Medikal Onkologlar tarafından yapılan kemoterapinin uygulanma sıklığı hastalığın ve hastanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Tedavi başında hazırlanan kemoterapi şeması özel durumlara göre değişiklik göstermektedir.

Hangi Durumlarda Onkolojik Cerrahi Yapılamaz?

        Tüm kanser hastaları ameliyata uygun olmayabilir. Örneğin; kan kanserleri (lösemi) durumunda, ameliyatla alınacak “kitle” yoktur. Bu gibi durumlarda doktor farklı bir tedavi yöntemi seçebilir. Bazı hastaların durumu (tümörün yeri, büyüklüğü ve diğer hastalıkları da göz önünde bulundurularak) ameliyat olacak kadar sağlıklı olmayabilir.

        Bu gibi durumlarda hekimler hastalığın ve hastanın özelliklerine göre diğer tedavi yöntemlerine yönelebilir veya ileri tarihe bir cerrahi planlayarak, öncesinde kemoterapi ve radyoterapi gibi diğer tedavi yöntemlerinin kullanılmasını tavsiye edebilirler.

Medikal Onkoloji bölümümüzde tanı ve tedavisi gerçekleştirilen hastalıklar nelerdir?

Ağız Kanseri

        Erkeklerde kadınlara göre 2 kat daha fazla görülen ağız kanserlerinin erken dönemde yakalanabilmesi için düzenli olarak doktor ve diş doktoru muayene etmelidir.

Akciğer Kanseri

        Sigaranın başlıca faktörlerden biri olduğu akciğer kanseri, kansere bağlı ölümlerde ilk sıralarda yer alıyor. Erken evrede yakalandığında tedavi şansı oluyor.

Beyin Tümörleri

        Beyin tümörleri, beynin kendi içinde oluşan tümörlerin yanı sıra çevredeki dokulardan kaynaklanan ve kafatası içine doğru büyüyen tümörleri de kapsıyor.

Böbrek Kanseri

        Böbrek kanseri, normal işlevlerini yerine getiren hücrelerin işlev ve şekillerini yitirerek anormal derecede büyümesidir.

Cilt (Deri) Kanseri

        Melanom genellikle deri yüzeyinde başladığı için erken dönemde saptanma şansı çok yüksek kanserlerden biridir.

Dil Kanseri

        Dil kanseri diğer baş boyun kanserlerine göre ön tarafta ve açık bölgede bulunduğu için daha kolay teşhis edilebilen bir kanser türüdür.

Endokrin Pankreas Tümörleri

        Endokrin bezleri farklı vücut işlevlerinin düzenlenmesi için haberci maddelerin - hormonların - üretimini sağlar.

 Endometrial Kanser

        Rahmin iç yüzeyini kaplayan endometrium adlı yapıdaki kanserlere endometrial veya endometrium kanseri adı verilir. Kendini olağan dışı kanamalarla belli eder.

Gırtlak Kanseri

        Gırtlak kanseri oluşumunda en büyük risk faktörü sigara ve tütün ürünleri kullanımı. Sigara kullanan kişilerde gırtlak kanseri riski 20 kat artıyor.

Kalın Bağırsak Kanseri

        Kalın bağırsak kanserinin en sık görülen belirtilerinden biri makattan kan gelmesidir. Hastaların büyük bir kısmı şikayetlerin basur olduğunu düşünmektedir.

Kalıtsal Meme Kanserleri

        Ailede bir veya birden fazla, birinci ya da ikinci derece akrabasında meme kanseri bulunması kalıtsal meme kanserini düşündürüyor.

Karaciğer Kanseri

        Hepatit B ve Hepatit C veya sirozlu hastalarda gelişen karaciğer tümörleri, genellikle erken dönemde belirti vermeyebilirler.

Kemik Tümörleri

        Kemik tümörleri temelde iki gruba ayrılır: Kemiğin kendi tümörleri ve diğer organların tümörlerinin kemiğe nüfuz etmesi, yani metastaz.

Kolon ve Rektum Kanseri

        Dünyada her yıl yaklaşık bir milyon kişiye kolon ve rektum kanseri tanısı konuyor. Hastalık, en çok yaşam kaybına neden olan kanser türlerinden biridir.

Kolorektal Kanserler

        Kalın bağırsakta (kolon) ve kalın bağırsağın son kısmında (rektum) görülen kanserler genel olarak “kolorektal kanserler” olarak tanımlanıyor.

Lenf Kanseri (Lenfoma)

Lenf kanseri (lenfoma) vücudun savunma hücreleri olan lenfositlerin kanserleşerek kontrolsüz büyümesidir. Lenf kanseri en sık görüldüğü yerler; lenf bezleridir.

Meme Kanseri

        Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık oluşturan gen mutasyonu meme kanseri riskini artırıyor.

Mesane Kanseri

        Mesane kanseri genellikle 65 yaş üzerindeki kişilerde; idrarda ağrısız kanama ile kendini belli eden mesane kanserinin bilinen en önemli risk faktörü

Mide Kanseri

        Mide kanseri genellikle sinsi ilerleyen ve belirtilerini verdiğinde çoğunlukla ileri evrede tanısı koyulan bir hastalıktır.

Noninvaziv Kanserler

        Yayılma göstermeyen (in situ) kanserler de kendi arasında ‘duktal karsinoma in situ’ ve ‘lobüler karsinoma in situ’ olmak üzere yine iki gruba ayrılıyor.

Özofagus Kanseri

        Özefagus kanserlerinin tedavisi kanserin çeşidine (yassı hücreli kanser veya adenokarsinom) ve evresine göre yapılabilmektedir.

Pankreas Kanseri

        Pankreası oluşturan hücrelerin normal sınırlar içerisindeki işlevlerini yitirerek kontrolsüz şekilde bölünüp tümör halini almasına pankreas kanseri denir.

Prostat Kanseri

        Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Kansere bağlı ölümlerde ise ikinci sırada yer alır.

Rahim Ağzı Kanseri

        Rahim ağzı kanseri genellikle orta ve ileri yaş kadınlarda görülse de, herhangi bir yaşta ortaya çıkabiliyor.

Rahim Kanseri

        Kadınlarda en sık görülen rahim kanseri, birden fazla isimle biliniyor. Bunlar; endometrium kanseri, uterus kanseri, endometrial kanserdir.

Testis Kanseri

        Testis kanserlerinin çoğu, sperm üretiminde kullanılan ve “germ hücreleri” adı verilen hücrelerden meydana gelir.

Tiroid Kanseri

        Tiroid kanserleri genellikle boyunda bir kitle veya tiroid bezi içinde bir nodül olarak görülür.

Vulva Kanseri

        Vulva kanserinin nedeni henüz tam olarak bilinmemektedir. Vulva kanseri de birçok kanser türü gibi, genellikle hücrelerdeki mutasyonlara bağlı olarak gelişir.

Yumurtalık (Over) Kanseri

        Yumurtalık kanserinin tek bir tanı yöntemi yoktur. Hastaların bir bölümünde tanı, başka nedenlerden dolayı olunan ameliyatlar sırasında konulur.

Kanser Tedavisinde Beslenme

        Kanser tedavisi sırası ve sonrasında hastaların kaliteli beslenmesi ve bol su tüketmesi öneriliyor. İlaçların bir an önce vücuttan uzaklaştırılması önemlidir.

 Kanserde Psikolojik Destek

        Eğer bir kanser hastası kendini mutsuz, kaygılı, karamsar, umutsuz, huzursuz veya öfkeli hissediyorsa mutlaka bir psikolog, psikiyatristten destek almalıdır.

Partnerlerimiz Partnerlerimiz

Copyright © 2021 | Tüm hakları Mediqus'a aittir.