Pedodonti (çocuk diş hekimliği); çocuklardaki daimi dişlenme dönemi (0-13 yaş) tamamlanıncaya kadar bu dönemdeki süt dişleri ve yeni süren daimi dişlerin oluşumunun tamamlamasını kontrol eden, ayrıca bu süreç içerisinde dişlerde oluşan problemlerin (çürük, travma veya anomaliler) tedavilerin yapan bilim dalıdır.
Süt dişleri çocuğunuzun beslenmesi açısından çok önemlidir. Özellikle ön dişler çocuğunuzun doğru konuşması ayrıca çocuğun psikolojisi ve görünümü açısından büyük önem taşımaktadır. Süt dişleri, daimi dişlerin rehberidir. Erken süt dişi kaybında, öncelikle oluşan çekim boşluğu kapanmaya başlayacak ve ardından alttan gelen daimi diş sürecek yer bulamayacaktır. Bu sebeple çocukta çapraşık dişlenme görülecektir. Bu sebeplerle süt dişleri hekim tarafından sıklıkla kontrol edilmeli ve gerekli tedaviler yaptırılmalıdır.
Süt dişlerindeki çürük oluşumunu ve dişlerin erken kaybını önlemek için çocuklara erken yaşlarda diş fırçalama alışkanlığı aileler tarafından kazandırılmalıdır. Ayrıca flor uygulaması ve fissür örtücü gibi koruyucu ve önleyici tedavilerinde çocuğunuza uygulanmasında büyük fayda vardır.
ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİNDE YAPILAN TEDAVİLER
Bebeğin İlk Çocuk Diş Doktoru Muayenesi Ne Zaman Yaptırmalıyım?
1 yaşından itibaren çocuğunuzun ilk ağız ve diş muayenesini yaptırıp çocuk diş hekiminizin belirleyeceği aralıklar da (4-6 ayda bir) ağız ve diş kontrolleri ile bakımını yaptırarak çocuğunuzu diş çürüklerinden tamamen korumuş olursunuz.
Fissür Örtücü Uygulaması Nedir?
Fissür örtücü uygulaması azı dişlerinin çiğneyeci yüzeylerinin girinti ve oluklarının akışkan bir dolgu maddesi ile örtüldüğü koruyucu bir diş tedavisidir.
Fissür Örtücü Uygulamasının Amacı Nedir?
Fissür örtücü uygulamasının amacı azı dişlerinin çürüğe elverişli girinti ve oluklarında besin birikimini önlemek bu yüzeyleri daha kolay fırçalanır hale getirmek ve çürük riskini minimuma indirmektir.
Fissür Örtücü Mu Yoksa Fluor Mu Daha Önemli?
İkisi de farklı yönlerden çürükten korunmamıza yardımcı olan ve birbirini tamamlayan koruyucu uygulamalardır.
Fluor Uygulaması Nasıl Yapılır?
Fluor jel uygulamasında özel olarak hazırlanmış fluor prepatlarını tükürükten arındırılmış diş yüzeylerine özel fırçası yardımı ile sürülür. Fluor uygulaması yaklaşık beş dakika sürer. Uygulama sonrasında 1 saat yeme ve içme yapılmaz. 24 saat ise süt ve süt ürünleri tüketilmez. Dondurma ve çikolata dahil.