icerik resim

ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ

·     Porselen ve kompozit inleyonley dolgular (laboratuvarda hazırlanan estetik dolgular)

·     Laminat vener (diş ön yüzünün porselen ile kaplanması)

·     Evde ve klinikte uygulanan beyazlatma (home/office bleaching)

·     Metal destekli porselen kuron ve köprüler

·     Zirkonyum

·     Gülüş tasarımı

 

Laminat Vener

        Dişlerin şekillerini ve renklerini kalıcı bir şekilde değiştirmek amacıyla kullanılan tekniktir. Diş ve dişetleri ile dudak yapısına uyum sağlayabilen parlak, düzgün ve doğal gülüşlere sahip olmalarını sağlayan çok ince porselenlerdir. Laboratuvar ortamında hazırlanan laminalar diş hekimi tarafından dişin ön yüzeyine yapıştırılır.

 Ufak diş aralıklarının kapatılmasında;

·     Hafif çarpıklıkların düzeltilmesi

·     Kırık dişlerin tedavisinde

·     Renklenmiş dişlerin tedavisinde

·     Beyazlatma işleminin yetersiz kaldığı durumlarda kullanılır.

 

Porselen Laminelerin avantajları nelerdir?

 

Avantajları

        Lamineler ışık geçirgenliğinin çok başarılı olmasından dolayı mükemmel estetik sonuçlar vermektedir. Bir kontak lensten daha kalın değillerdir. Birçok avantaj sağlayan bir kozmetik tedavidir. Renk seçeneğinin geniş olması, uygulanan rengin stabilitesini devam ettirmesi, dişlerden çok az yada hiç madde kaybı oluşturulmadan uygulanması, diş lekelenmeleri ve aşınmalarını tedavi edebilmek gibi avantajları bulunmaktadır.

Zirkonyum

        Zirkonyumun beyaz olması, korozyona uğramaması ve dayanıklı bir metal olmasından dolayı diş hekimliğinde de kullanımı son yıllarda artmış ve başarılı sonuçlar vermiştir. Zirkonyum hem porselen kuronlarda alt yapı olarak hem de tamamen kendi kuron (kaplama diş) olarak kullanılabilir bir hal almıştır. Zirkonyum seramiklerinin kullanıma girmesi, bilgisayar-destekli dizayn (Computer-aided design; CAD) ve bilgisayar-destekli üretim (computer-aided manufacturing; CAM) teknolojisinin gelişmesi ile paralellik göstermiştir.

        Beyazlatma gibi metotlarla sonuç alınmayan ve ileri derecedeki (antibiyotik, flor vb.) renkleşmelerde kalıtsal yapı renkleşmelerinde, ortodontik (çapraşıklık) problemi olan hastalarda tel tedavisi alternatifi olarak :

 ·     Dolgu yapılamayacak kadar aşırı madde kaybı olan dişlerde,

·     Lamine ile kapatılamayacak diş açıklığı (diastema) olanlarda,

·     Ağzında metal destekli köprü – kuron (kaplama) olan kişilere,

·     Komposit dolgularla düzelemeyecek kırık restorasyonlarında,

·     Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde kullanılır.

 

Nasıl Uygulanır?

        Uygulama dişlerin etrafından 1-2 mm aşındırarak başlar. Akabinde alınan ölçü işlemi ile laboratuvar da hazırlanan zirkonyum destekli porselen dişler yada full zirkonyum kuronlar( kaplamalar) ağıza sabit bir şekilde yapıştırılır. Tedavi 3-4 seans sürmekte olup ortalama seanslar 45-60 dk arasındadır.

Avantajları

        Zirkonyum kuronlar, doğal dişlerde olan ışığı geçirgenlik özelliğine sahip oldukları için bir derinlik ve canlılık ortaya çıkar ve doğal dişe en yakın estetik görüntü sağlanır. Altyapıda metal kullanılmadığı için dişeti ile restorasyonun birleşim bölgesinde koyu renkli çizgiler oluşmaz. Altyapıda kullanılan metal alaşımındaki bazı metallere karşı (nikel vb.) allerji oluşma riski oratadan kalkar.

Özel simanlarla yapıştırıldıkları için, üzerlerine geçirildikleri dişe daha iyi tutunurlar ve simanların özelliğinden dolayı renkleri daha doğal gözükür.

Zirkonyum kuronlar, doğal dişlerde olan ışığı geçirgenlik özelliğine sahip oldukları için bir derinlik ve canlılık ortaya çıkar ve doğal dişe en yakın estetik görüntü sağlanır. Zirkonyum kuronlar metal kuronlara göre daha estetik daha az invazivdir.

Metal Porselen Kron Ve Köprüler

        Çeşitli nedenlerle aşırı madde kaybına uğramış dişlerin korunması için dişlerin üzerlerinin diş şeklindeki materyaller ile kaplanmasıdır.

 Porselen Köprü Ne Zaman Uygulanır?

        Bir veya birden fazla diş eksikliğinde komşu dişler ile desteklenen özel kaplamalarla aradaki boşlukların doldurulması için yapılrlar. Bir köprünün uygulanmasında  eksik dişin oluşturmuş olduğu boşluğun iki yanındaki dişler kronlarla kaplanır.

        Boşluğu kapatacak olan yapay dişte bu kronlar arasında yer alır. Köpülerin ömrü ortalama 5 -7 yıldır. Daha uzun süre kullanılabilmeleri günlük bakım ve ağız hijyeniyle alakalıdır.

Metal destekli kronlarla zirkonyum destekli kronların farkları

        Her iki malzeme için kesilmesi gereken diş miktarı hemen hemen aynıdır. Metal destekli kronların alt yapısı gri metalden olur.ve direnci zirkonyuma göre daha fazladır. Estetik olarak ince dişeti yapısı olan hastalarda gri metal yansıma yapabilir. Zirkonyum destekli kronların alt yapısı ise zirkonuym olarak adlandırılan beyaz bir maddeden yapılmıştır.ve dişetinin altından yansıma yapmaz.

İnley Onley Dolgular

        İnley ve onleyler dolgu ve kuron (kaplama) arasında bir çözümdür. Yapıldıkları materyallerden dolayı kompozit veya porselen yapıda olabilirler.

Ön ve arka bölge dişlerinde kullanılabilirler. Dolguyu destekleyebilecek yeterli diş yapısı bulunmadığında ancak kronla kaplanacak kadarda madde kaybı olmadığında kullanılırlar. Onleyler inleylerden daha geniş alan kapsar. Ömrü yapıldığı materyale çiğneme kuvvetlerine ağız hijyenine bağlıdır. Onlarca yıl sağlıklı bir şekilde ömürlerini sürdürebilirler.

Nasıl Uygulanır?

        İnley ve onleyler laboratuarda hazırlandıklarından iki randevuda tamamlanabilirler. İlk seansta çürük temizlenir ve diş ve çevre dokusunun ölçüsü alınır. Geçici bir dolgu maddesiyle kapatılır. Ölçü laboratuvara gönderilir.ikinci seansta geçici dolgu çıkarılır inley ve onleylerin provası yapılır. Özel bir yapıştırma materyali ile yapıştırılır. Hekim tarafından kapanış ayarlanarak cilası yapılır. Bakımı için diş fırçalama diş ipi kullanımı ve düzenli diş hekimi ziyaretleri yeterlidir.

Beyazlatma (bleachıng)

        Dişlerin üzerinde kalıtımsal olarak yada yiyecek içeceklerin etkisiyle renklenmeler oluşabilir.Bu durumlar için diş beyazatma uygulanabilir.Kron kaplamalara göre daha güvenilir daha koruyucu bir işlemdir. Bu işlem hekim kontrolünde dişin mine tabakası üzerine uygulanan özel materyallerle gerçekleştirilir.

Nasıl Uygulanır?

        Seçilebilecek iki tip tedavi yöntemi vardır. Ofis ve ev tipi olarak iki tip uygulanır. Beyazlama oranı tedavi öncesindeki diş renklemeleriyle ilgilidir ve kişisel olarak değişiklik göstermekle beraber tedavi sonrasında dişlerin rengi 3­4 tona kadar açılır.

Office Bleaching

        Hekim kontrolünde uygulanıp dişere zarar vermeden kalıcı beyazlık sağlar. Beyazlama oranı tedavi öncesindeki diş renkleşmeleriyle ilgilidir ve kişisel olarak değişiklik göstermekle beraber tedavi sonrasında dişlerin rengi 3 ­ 4 tona kadar açılır.Bu amaçla dişetleri izole edilerek dişler üzerine beyazlatma özelliği olan bir jel uygulanır.Jeli aktive etmek için lazer,led yada halojen gibi özel ışık kaynakları kullanılır.Beyazlatmada verdikleri ısı ile jeli aktive eden diyot lazer cihazları kullanılabilir.

Home Bleaching

        Evde yapılan beyazlatma yöntemide diş hekiminin denetiminde yapılır. İlk seansta hekim dişlerin ölçüsünü alır ve bu ölçüyle dişlerin üzerine geçecek şeffaf bir plak hazırlanır. Evde beyazlatma yapılacak kişi tarafından kullanılan bu plak hastanın dişlere beyazlatma maddesinin uygulanmasını ve dişetlerinin korunmasını sağlar.

Kanal Tedavisi Nedeniyle Rengi Değişen Dişlerin Beyazlatılması Mümkün Mü?

        Canlılığını yitirmiş dişlerin süreç içerisinde renkleri koyulaşır. Bu koyulaşmış dişlerin ise içten beyazlatılması gerekir. İntrakoronal beyazlatma adı verilen bu tedaviyle renkleşmiş olan dişler diğer dişlerin rengine dönüştürülebilir. Tedavi süresi ortalama olarak klinik şartlarda 1­3 seans ev şartlarında 7 - 14 günlük uygulama gerektirir.

Riskleri Nelerdir?

        Diş beyazlatma işleminin ciddi yan etkileri bulunmamaktadır. Ancak bazı kişilerin dişlerinde geçici olarak hassasiyetler veya dişetlerinde hafif irritasyonlar olabilir. Beyazlatma ajanının fetus üzerindeki etkisi bilinmediğinden beyazlatma işlemi hamile kadınlarda yapılmamaktadır. Beyazlatma işlemi kozmetik bir işlem olduğundan bu tip bir durumda ertelenebilir.

        Beyazlatma sonrası çay kahve sigara kırmızı şarap vişne suyu gibi renklendirebilecek gıdalardan uzak durmakta fayda vardır. Genel ağız hijyenine dikkat edilmesi de renkleşmelerin tekrarlanmasını önleyecektir.

Gülüş Tasarımı

        Gülüş tasarımı yada gülüş dizaynı günümüzde çok yaygın bir kozmetik tedavidir. Dudak seviyesi dişlerin boyları dişeti seviyesi dişlerin renkleri diş dizimi güldüğümüz zaman dudak ve dişlerin uyumu ve gülme hattı gibi faktörlerin birbirler ile olan uyumu gülüş tasarımında çok büyük önem taşır.

Nasıl Uygulanır?

        Bu amaçla öncelikle fotoğraf üzerinde dişetlerinin hangi seviyede olması gerektiği hangi dişlerin tasarıma dahil edileceği değerlendirilir. Sonrasında dişlerin diş dişeti kemik seviyeleri klinik ve radyografik olarak  incelenir. Daha sonra tedavi planı netleştirilir.

        İdeal bir gülümsemede çoğu zaman, göz bebeklerinden geçen hat ile dişlerin ortasından geçen hat birbirine paraleldir.

        Ön kesici dişlerin şekil ve boyutlarındaki uyumsuzluk kolayca fark edildiği için simetri çok önemlidir. Bu bakımdan yüz hatlarının imkân verdiği ölçüde simetrinin sağlanması gülüşe fazladan bir çekicilik katar.

        Ön dişlerin kesici uçlarını birleştirecek şekilde çizilen eğri alt dudağın eğriliği ile aynı olmalıdır. Bu çizgilerdeki uyum ne kadar sağlanırsa kış o oranda genç ve çekici bir gülüşe sahip olacaktır.

        Gülümsediğinizde görünen dişeti hattı, üst dudak çizgisine paralel olmalıdır. Dişeti hattı, tıpkı güzel bir tabloyu çevreleyen çerçeve gibidir. Gülüşünüze anlam katar.

        Estetik bir gülüş için gülümseme hattı içinde arkadaki dişlerinde belli oranlarda görünmesi sağlanmalıdır. Bu sağlanmazsa ağız köşelerindeki karanlık alanlar hoş bir görüntü oluşturmaz.

        Embrazür diye adlandırılan alanlar, dişlerin uçları arasındaki doğal ve üçgenimsi boşluklardır. Estetik ve ideal bir gülüş için, embrazürlerin boyutları ön dişlerden arka dişlere doğru artmalıdır.

        Dişin görünür boyu, her zaman genişliğinden büyük olmalıdır.

Partnerlerimiz Partnerlerimiz

Copyright © 2021 | Tüm hakları Mediqus'a aittir.